2022 рік для ФГВ: 100% гарантії за вкладами, примусове вилучення активів російських банків та понад 1 трлн грн вкладів

23.01.2023

ПРЕСРЕЛІЗ     

Фонд гарантування вкладів підбиває підсумки 2022 року. В умовах ракетних обстрілів, знеструмлень та повномасштабних бойових дій банківська система загалом та система гарантування вкладів зокрема змогли продемонструвати свою стійкість та ефективність, ні на день не припинивши виконання своїх функцій. Далі – ключові показники роботи Фонду у 2022 році.

Чотири банки, передані в управління Фонду

Упродовж 2022 року в управління Фонду було передано чотири банки. Рішення про ліквідацію двох із них – АТ «МР Банк» та ПАТ «Промінвестбанк» – НБУ прийняв уже на другий день повномасштабного вторгнення. Це банки, які мали російський капітал і були дочірніми структурами російських державних банків в Україні. 

Ще два банки – АТ «Банк Січ» та АТ «Мегабанк» – були передані в управління Фонду на підставі рішення про їх неплатоспроможність.

Таким чином, на кінець року в управлінні Фонду перебувало 52 банки. 

5,8 млрд грн виплаченого відшкодування та запуск дистанційних виплат

Упродовж року Фонд виплатив вкладникам банків, що ліквідуються, понад 5,8 млрд грн гарантованого відшкодування. Із них майже 30% – 1,6 млрд грн – було отримано вкладниками дистанційно. Нагадаємо, можливість отримувати відшкодування за вкладами віддалено, не відвідуючи відділення банків-агентів, була надана Фондом з квітня 2022 року.

На сьогодні можливість отримати гарантовані виплати від Фонду дистанційно надають чотири банки-агенти – АТ КБ «ПРИВАТБАНК», АБ «УКРГАЗБАНК», АТ « ПУМБ», АБ «Південний».

600 тис. грн – нова гарантована сума і повне відшкодування за вкладами на період воєнного стану

У квітні 2022 року було прийнято Закон України 2180-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб». Яким, зокрема, на період воєнного стану та упродовж трьох місяців після його завершення, в Україні запроваджено норму про повне відшкодування коштів за вкладами фізичних осіб у банках. Після цього – гарантовану суму буде обмежено, і вона становитиме 600 тис. грн, що утричі більше за довоєнну граничну суму у 200 000 грн. 

4,5 млрд грн надходжень до банків, що ліквідуються

За 12 місяців року, що минув, надходження коштів до банків, що ліквідуються, склали 4,5 млрд грн. Найбільший обсяг надходжень – від реалізації активів та погашення цінних паперів – майже по 1,5 млрд грн.

При цьому аукціони з продажу активів у системі Prozorro.Продажі були відновлені Фондом улітку, коли було поновлено доступ до державних реєстрів. Майже 70% суми успішних аукціонів – від продажу активів ПАТ «Промінвестбанк». 

У той же час, надходження від погашення та обслуговування кредитів за рік склали 538 млн грн.

У відповідь на повномасштабну війну Фонд запровадив кредитні канікули для позичальників банків, що ліквідуються. У вересні 2022 року ці кредитні канікули були трансформовані у пільгові Умови погашення заборгованості для позичальників – фізичних осіб, яких на кінець 2022 року дотримувалися позичальники за 797 угодами на загальну суму в еквіваленті національної валюти 108,8 млн грн.

Крім того, Фонд продовжив дію програми з реструктуризації кредитів для позичальників-фізичних осіб. На кінець року сума реструктуризованих кредитів в еквіваленті національної валюти склала 408,6 млн грн.

Кошти, отримані від продажу та управління активами, спрямовуються на розрахунок із  кредиторами банків, що ліквідуються.

17 млрд грн перераховано до Державного бюджету

Наприкінці року Фонд забезпечив перерахування до спеціального фонду Державного бюджету коштів в еквіваленті 17 млрд грн з рахунків ПАТ «Промінвестбанк» та АТ «МР БАНК», що ліквідуються. Перерахування відбулося на виконання Рішення РНБО «Про примусове вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» та відповідного розпорядження Кабінету міністрів України.

Плюс один банк-учасник Фонду та приріст депозитів

Квітневим Законом (№2180-ІХ) було вирішено і ще одне фундаментальне для системи гарантування вкладів питання – АТ «Ощадбанк» надано статус банка-учасника Фонду.

Таким чином, на кінець 2022 року учасниками Фонду були 67 банків – усі банки, які мають банківську ліцензію в Україні.

Зрештою, те, що банківська система та система гарантування вкладів попри все у повній мірі виконували свої зобов’язання перед вкладниками, сприяло збереженню довіри до банків. У результаті, залишок коштів на рахунках фізичних осіб (у т. ч. фізичних осіб-підприємців) упродовж року зростав і станом на кінець року склав понад 1 трлн грн.  

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter