Мобільний банкінг та безпека розрахунків

Мобільний банкінг є одним з найбезпечніших способів керування власними фінансами за допомогою власного смартфона. Однак шахраї не зупиняються у вдосконаленні способів ошукування та, використовуючи нові технічні досягнення, намагаються різними методами незаконно заволодіти вашими коштами.

Послуга мобільного банкінгу, який надає доступ до рахунків та банківських операцій за допомогою мобільного додатку, встановленого на смартфон, доступна майже всім клієнтам банків. Можливість відкрити онлайн депозит, переказати кошти, мати інформацію про статті доходів та витрат для формування власного бюджету. Це дійсно зручно, адже за допомогою мобільного банківського застосунку можна в режимі онлайн контролювати власні банківські рахунки.

Кошти, розміщені на поточних та депозитних рахунках, відкриті за допомогою мобільного банкінгу, захищено Фондом гарантування вкладів.

Протягом дії воєнного стану в Україні та трьох місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні Фонд відшкодовує кожному вкладнику банку кошти в повному розмірі вкладу, включаючи відсотки.

Після трьох місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні сума граничного розміру відшкодування за вкладами становитиме 600 тис грн.

Проте, чи замислюємося ми про безпеку своїх даних, та чи можемо бути впевнені, що наші гроші захищено від дій зловмисників?

Значну небезпеку для фінансової інформації, що зберігається у вашому мобільному пристрої становить шкідливе програмне забезпечення мобільного банкінгу. Це хакерські програми, спеціально розроблені для атаки на мобільний пристрій, наприклад, смартфон чи планшет.

Під час відвідування підозрілих вебсайтів, при завантаженні небезпечних, фальшивих банківських онлайн застосунків зловмисники можуть зібрати вашу персональну інформацію та, як наслідок, отримати несанкціонований доступ до ваших рахунків.

Ось декілька рекомендацій для безпечного користування мобільним банкінгом:

- завантажте офіційний застосунок вашого банку та уникайте автоматичного входу до вашого облікового запису;

- створіть безпечний пароль до мобільного банкінгу. 

Пароль може складатись з 8 та більше символів, ВЕЛИКИХ та малих літер, цифр та спеціальних знаків і символів. 

Під час створення паролю не використовуйте: будь-які чотири та більше символів з логіну, які розміщені один за одним, загальновідомі комбінації паролів, послідовне або зворотнє написання символів чи цифр, особисту персональну інформацію (дату народження, адресу, номер телефону);

- нікому не передавайте та не розголошуйте номер вашої банківської картки, рахунку чи пароль текстовими повідомленнями або електронною поштою;

- перевіряйте безпечність логування.

Для логування в мобільний банкінг ніколи не використовуйте гіперпосилань, які надіслані вам в SMS-повідомленнях, месенджерах, в електронних листах від невідомих адресатів. 

Здійснюйте логування виключно через мобільні додатки онлайн-банкінгу, що завантажені на пристрій з офіційних джерел;

- встановіть антивірусний застосунок мобільної безпеки, який вчасно попередить про будь-які підозрілі дії;

- якщо Ви загубили мобільний телефон або змінили номер телефону, обов’язково надайте банку інформацію про це для оновлення ваших даних;

- при підключенні до мобільного сайту чи застосунку вашого банку завжди користуйтеся захищеною мережею WI-FI. Не робіть цього за допомогою відкритої мережі WI-FI;

- уникайте використання мобільного банкінгу з сторонніх пристроїв, наприклад, чужого комп’ютера чи смартфону;

- періодично перевіряйте свої фінансові виписки та історію витрат.

При виникненні підозри щодо здійснення несанкціонованих операцій в мобільному-банкінгу, віддаленого доступу та управління комп’ютером чи телефоном, спробу зламу вашого логіна чи пароля або втрату телефона негайно зателефонуйте до Вашого банку.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter