Фонд передав державі ОВДП російських банків на суму 1,1 млрд грн

27.02.2023

ПРЕСРЕЛІЗ    

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) забезпечив передачу державі Україна в особі Міністерства фінансів України облігації внутрішньої державної позики (далі – ОВДП) АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «МІЖНАРОДНИЙ РЕЗЕРВНИЙ БАНК» (далі – АТ «МР БАНК») номінальною вартістю 1,1 млрд грн.

Передачу ОВДП здійснено на виконання Рішення Ради національної безпеки і оборони України (далі – РНБОУ) «Про примусове вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» та розпорядження Кабінету міністрів України від 13 вересня № 815-р «Деякі питання проведення примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів».

Раніше на вказані цінні папери ухвалою слідчого судді Подільського районного суду м. Києва від 23.09.2022 було накладено арешт у кримінальному провадженні №42022102070000059 від 14.03.2022. Однак, за результатами спільної діяльності АТ «МР БАНК» та Фонду 20.02.2023 слідчим суддею Подільського районного суду м. Києва винесено ухвалу, якою клопотання Фонду задоволено, арешт майна скасовано, завдяки чому Фонд зміг забезпечити передачу державі ОВДП номінальною вартістю 1,1 млрд. грн.

Нагадаємо, у травні 2022 року, на виконання рішення РНБОУ, виконавчою дирекцією Фонду прийняте рішення щодо заміни кредиторів двох російських банків, АТ «МР БАНК» та ПАТ «ПРОМІНВЕСТБАНК», з первісного кредитора на нового кредитора – Державне підприємство «Національний фонд інвестицій України».

У грудні 2022 р. Фонд гарантування забезпечив перерахування до спеціального фонду держбюджету 17 млрд грн з накопичувальних рахунків цих двох російських банків. Крім того, у грудні 2022 р. січні 2023 року ФГВФО передав їхні акції державі в особі державного підприємства «Національний фонд інвестицій України».

«Це черговий крок у передачі державі активів банків, що належать державі-агресору і не належать до розрахунку з кредиторами цих банків. - наголосила заступник директора-розпорядника Фонду Ольга Білай. – Передача державі ОВДП та їх анулювання означатиме зменшення внутрішнього державного боргу та зниження навантаження на державний бюджет щодо їх погашення.

Усі активи російських банків, передані державі Україна, буде спрямовано на відшкодування збитків внаслідок російської агресії. Таким чином держава-агресор заплатить за збитки, яких вона завдає українській економіці. Вкотре наголошую: з травня 2022-го року російські акціонери не належать до переліку кредиторів банків».

Довідково: Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розпочав ліквідацію ПАТ «ПРОМІНВЕСТБАНК» та АТ «МР БАНК» 25 лютого на підставі рішень правління Національного банку України № 90-рш/БТ та № 91-рш/БТ про відкликання банківських ліцензій та ліквідацію і відповідних рішень виконавчої дирекції Фонду.

Рішення РНБО «Про примусове вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» було введено в дію указом Президента України від 11.05.2022 №326/2022 та затверджено Законом України від 12.05.2022 №2249-IX.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter