Особистий та підприємницький рахунок. Правила використання та гарантії Фонду

Підприємницька діяльність – це не тільки можливість отримувати прибутки, це й відповідальність за організацію, наприклад, невеликого власного фермерського виробництва або курсів іноземних мов. Розпочавши власний бізнес ви стаєте фізичною особою-підприємцем – людиною, яка вирішила самостійно займатися підприємницькою діяльністю та отримувати прибуток.

Законодавством України визначено, що фізична особа може набути статусу підприємця з 18 років. Якщо ж майбутньому молодому підприємцю виповнилось 16 років - для набуття статусу підприємця необхідна згода батьків.

Фізична особа офіційно набуває статусу фізичної особи-підприємця після проходження обов’язкової державної реєстрації.

Розпочинаючи власний бізнес, зазвичай, підприємець звертається до банку для відкриття банківського рахунку. І тут в нагоді стануть знання про те, чи є відмінність між особистим банківським рахунком та рахунком фізичної особи-підприємця.

Поточний рахунок фізичної особи-підприємця - це його основний розрахунковий рахунок, на який надходять оплати від покупців, клієнтів та користувачів послуг. З цього ж рахунку здійснюються витрати, які стосуються підприємницької діяльності. Такий банківський рахунок фізичної особи підприємця може бути відкритий у національній та іноземній валюті. Обмеження за кількістю рахунків немає і можна відкрити два і більше рахунків, за необхідністю.

Також, до поточного рахунку підприємця в банку можна відкрити банківську картку. Використання такої картки допоможе зручно здійснювати оплату покупцями товарів і послуг.

На питання, чи може фізична особа-підприємець отримувати оплату від покупців за товари та надані послуги на особистий рахунок податківці дають чітку відповідь – не можна отримувати підприємницький дохід на особисті рахунки.

Кожен банк після відкриття рахунку для підприємця передає інформацію Державній податковій службі України про відкриття такого підприємницького рахунка. Отже, дохід від підприємницької діяльності варто отримувати лише на банківський рахунок фізичної особи-підприємця.

Теж правило стосується банківських карток. Особиста банківська картка, яка відкривається саме для потреб фізичної особи, не має бути пов’язана з діяльністю фізичної особи-підприємця. Якщо фізична особа-підприємець приймає оплату на особисту картку, це визначається Державною податковою службою як порушення.

Тільки після того, як сплачено всі податки та збори підприємець може перерахувати кошти з поточного рахунку, відкритого для здійснення підприємницької діяльності, на поточний рахунок, відкритий для власних потреб.

Гроші з рахунків фізичної особи-підприємця мають витрачатись на потреби підприємницької діяльності, а особисті витрати необхідно оплачувати з особистих рахунків.

А якщо сталось так, що банк, в якому фізична особа-підприємець має рахунки - особисті та рахунки підприємця, став неплатоспроможним та підлягає ліквідації?

Якщо фізична особа має в такому банку банківські рахунки, в тому числі карткові, депозитні вклади і рахунки, які відкриті нею ж як фізичною особою підприємцем, відшкодування відбувається за всіма рахунками разом в межах гарантованої суми.

Відшкодування здійснює Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, який діє від імені держави.

У разі початку виведення з ринку якогось із банків у період з 13 квітня 2022 року до завершення трьох місяців після скасування чи припинення дії воєнного стану вкладникам такого банку Фонд відшкодує усю суму вкладу разом з нарахованими відсотками.

Після завершення тримісячного періоду з дня скасування чи припинення дії воєнного стану Фонд відшкодовуватиме кошти за вкладами в одному банку в межах 600 тис. грн.

Відшкодування коштів за вкладом в іноземній валюті відбувається в національній валюті України після перерахування суми вкладу за офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановленим Національним банком України на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення Фондом банку з ринку

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter