Приватний ліцей, офіс «Банку Січ» у центрі Києва та кредити із обладнанням для виробництва безалкогольних напоїв у заставі – продано

06.04.2023

ПРЕСРЕЛІЗ    

Упродовж березня сума успішних аукціонів з продажу активів банків, що ліквідуються, склала 370,7 млн грн. За підсумками місяця у системі Прозорро.Продажі Фондом гарантування вкладів було проведено 1 444 відкритих електронних торгів, 138 з яких завершилися успішно. Що саме вдалося реалізувати у березні? Пропонуємо підбірку результативних аукціонів місяця.

Лот 1. Колишній офіс АТ «БАНК СІЧ»» у центрі Києва.

28 березня відбувся аукціон з продажу будівлі колишнього відділення АТ «Банк Січ» у центрі Києва. Об’єкт нерухомості загальною площею 493 кв. м, що розташовується на вул. Володимирська, 63, на продаж виставлявся вперше і перша ж спроба стала результативною.

Участь в аукціоні взяли 2 учасники, ціна продажу зросла на 1,1 млн грн від стартової.

Варто нагадати, що Фонд не визначає початкову ціну продажу лотів. Активи завжди починають торгуватися із більшої з величин – балансової або оціночної вартості. Що стосується цього лоту, то його стартовою ціною стала оціночна вартість, яку визначив акредитований незалежний суб’єкт оціночної діяльності, і яка була вищою за вартість, за якою цей актив обліковувався на балансі банку.  

Деталі аукціону – за посиланням.

На сьогодні очікується оплата за лот та підписання договору.

Лот 2. Діючий приватний ліцей у столиці. 

27 березня відбувся аукціон, лотом на якому стала будівля та обладнання діючого приватного ліцею у Деснянському районі столиці. Торги відбувалися за англійською моделлю аукціону – на підвищення.

Участь у торгах взяли 4 учасники. У результаті конкуренції ціна продажу зросла майже на 12 млн грн від стартової і склала 107,8 млн грн.

Це була 10 спроба продати актив, що перебував на балансі ПАТ «Промінвестбанк». Нагадаємо, обов’язковою умовою продажу було включення до договорів купівлі-продажу зобов’язання покупця використовувати нерухоме та рухоме майно за призначенням, пов’язаним з наданням освітніх послуг.  

Деталі аукціону – за посиланням.

На сьогодні очікується оплата за лот та підписання договору.

Лот 3. Права вимоги за кредитом із обладнанням для виробництва безалкогольних напоїв у заставі.

29 березня відбувся аукціон з продажу активу АТ «МР БАНК» - права вимоги за кредитним договором, що укладений з юридичною особою, та дебіторської заборгованості.

У забезпечення за кредитом, зокрема, передано майновий комплекс загальною площею 22 536,40 м в одному з центральних районів м. Києва по вул. Антона Цедіка (колишня Ежена Потьє) неподалік ст. метро «Шулявська». А також технологічне та допоміжне обладнання з виготовлення безалкогольних напоїв.

Це була вже 7 спроба продати цей актив. На аукціон зареєструвалися 6 учасників. Врешті ціна продажу склала – 129,7 млн грн.

Деталі аукціону – за посиланням

На сьогодні очікується оплата лоту та підписання договору.

Варто нагадати, що на продаж було виставлено право вимоги за кредитом, а не заставне майно. Тому переможець аукціону отримав право вимагати від позичальників повернення коштів, зокрема шляхом звернення стягнення на заставне майно, у тому числі у судовому порядку.

Загалом упродовж місяця відбулося 52 успішні аукціони з продажу права вимоги за кредитами. Із них: 6 аукціонів, на загальну суму 132,7 млн грн, з продажу кредитів юридичних осіб, та 46 успішних аукціонів, на суму 7,7 млн грн, з продажу права вимога за договорами фізичних осіб. При цьому за окремими лотами рівень конверсії (співвідношення ціни продажу до балансової вартості) сягав 100%.

«З початку року в системі Прозорро.Продажі було проведено 3 261 аукціон з продажу активів банків, що ліквідуються. І 215 з них на суму 1,3 млрд грн. завершилися успішно. На сьогодні уже надійшла оплата за 111 лотами на суму 1,0 млрд грн. Кошти за решту реалізованих активів очікуються. Ми запрошуємо усіх інвесторів стежити за нашими аукціонами та брати у них участь. Усі наші торги відбуваються в режимі онлайн у системі Прозорро.Продажі. Також вдячні ЗМІ, які допомагають поширювати інформацію про наші аукціони. Це дозволяє підвищити конкуренцію за лоти, і як наслідок – вартість їх реалізації. Отримані кошти, нагадаю, спрямовуються на розрахунок із кредиторами банків, що ліквідуються», - сказав Олександр Кульчицький, директор департаменту консолідованого продажу активів Фонду.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter