Фонду гарантування вкладів фізичних осіб – 18 років

09.09.2016

ПРЕС-РЕЛІЗ

10 вересня 2016 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відзначає 18 річницю від дня свого заснування. Створений у 1998 році на підставі Указу Президента України «Про заходи щодо захисту прав фізичних осіб - вкладників комерційних банків» Фонд став першим інститутом страхування на пострадянському просторі. Сьогодні в день його «повноліття» можна з впевненістю сказати, що протягом усіх цих років Фонд гідно виконував покладену на нього місію захисту прав і законних інтересів вкладників банків та сприяння стабільності банківської системи країни.

«В останні три роки, коли вітчизняний банківський сектор, як і українське суспільство в цілому, проходить через цілу низку випробувань, Фонд довів свою стійкість і здатність відповідати найскладнішим викликам. Сьогодні в управлінні Фонду перебуває 82 банки, а обсяг виплат гарантованої суми відшкодування вкладникам уже перевищив 78 млрд грн. Зрозуміло, що у такій кризовій ситуації Фонду довелося залучати у держави запозичення, сума яких сягнула 60 млрд грн. Ми докладаємо максимум зусиль, щоб повернути ці кошти», – говорить Костянтин Ворушилін, директор-розпорядник Фонду.

Одним із пріоритетних завдань Фонду є удосконалення системи управління та продажу активів банків, що ліквідуються. Найближчим часом відбудуться перші аукціони з продажу майна банків за новою системою, розробленою у співпраці із командою «ProZorrо», в основу якої покладено принцип рівноправного доступу як потенційних покупців, так і організаторів торгів до виставлених на продаж активів. Це має підвищити конкуренцію і сприяти збільшенню надходжень від продажу майна неплатоспроможних банків.

Ще одним завданням, яке ставить перед собою Фонд, є підвищення відповідальності власників та керівників за доведення банків до неплатоспроможності. Нещодавно внесені зміни до Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» передбачають, що шкода, заподіяна діями або бездіяльністю акціонерів неплатоспроможних банків, може бути відшкодована за рахунок їх особистого майна. Для реалізації цих положень у Фонді створено департамент розслідувань, головним завданням якого, зокрема, є виявлення схем виведення коштів акціонерами та ТОП-менеджментом банків та притягнення їх до відповідальності.

Для вирішення нових завдань Фонд продовжить працювати над удосконаленням законодавства та власної організаційної структури і виконувати всі свої завдання, спрямовані на зміцнення довіри українців до банківської системи, а відтак на забезпечення її стабільності.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter