Український досвід подолання наслідків війни представила делегація Фонду на Міжнародній конференції Європейського форуму страховиків депозитів

26.05.2023

ПРЕСРЕЛІЗ     

Директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, член  Ради директорів Європейського форуму страховиків депозитів (EFDI) Світлана Рекрут, заступник директора-розпорядника Ольга Білай та інші представники Фонду взяли участь у Міжнародній конференції EFDI на тему «Стабільність на європейському фінансовому ринку: незамінний внесок систем гарантування депозитів (DGS) та систем компенсацій інвесторам (ICS) у мережу безпеки в регуляторних та екологічних змінах», що розпочалась 24 травня 2023 р. у Будапешті (Угорщина).

Участь у конференції беруть представники усіх 68 країн-членів. Надзвичайний інтерес серед учасників викликала доповідь Світлани Рекрут про унікальний досвід української фінансово-банківської системи у подоланні викликів, що постали внаслідок війни. Доповідь була представлена під час панелі «Кризове управління та страхування депозитів – досвід практиків на різних рівнях», учасниками якої були також Хосе Марія Фернандес Реаль (FGD, Іспанія), Свен Стевенсон (DNB, Данія), Тьєррі Діссо (FGDR, Франція) та модератор Альфредо Палліні (FITD, Італія).

Як наголосила директор-розпорядник Фонду, неспровокована повномасштабна війна росії проти України обумовила ухвалення невідкладних рішень для забезпечення стійкості фінансово-банківської системи. У перші дні повномасштабної війни Фонд гарантування вкладів визначив невідкладні кроки, які були реалізовані у стислі терміни спільно з усіма причетними відомствами. Серед основного:

  • забезпечено реалізацію змін до законодавства щодо впровадження 100% гарантій за вкладами на час дії воєнного стану та трьох місяців після його завершення (після цього гарантована сума складе 600 000 грн);
  • запроваджено дистанційні виплати за гарантованими вкладами;
  • запроваджено кредитні канікули та програми реструктуризації для позичальників банків, що виводяться з ринку;
  • забезпечено інформаційну підтримку вкладників, кредиторів та позичальників 24/7;
  • 21 млрд грн тимчасово вільних коштів Фонду інвестовано у державні цінні папери.

«Вжиті Фондом гарантування вкладів екстрені заходи дозволили не лише утримати стабільність системи гарантування вкладів, а й зберегти довіру суспільства до української банківської системи. Ми вчасно і у повному обсязі здійснюємо  гарантовані виплати та розрахунки з кредиторами банків, що виводяться з ринку, у тому числі 6 банків, ліквідацію яких розпочато уже під час повномасштабної війни; забезпечуємо надходження до Фонду та виконуємо усі інші функції. Щиро сподіваюсь, що здобутий нами досвід більше ніколи нікому не знадобиться!» - наголосила Світлана Рекрут.

Довідково: 26 травня 2022 р. на щорічних загальних зборах EFDI директора-розпорядника Фонду Світлану Рекрут обрано до Ради директорів EFDI як представника страховиків депозитів країн, що не входять до ЄС.

Європейський форум страховиків депозитів (EFDI), заснований у 2002 р., є міжнародною некомерційною асоціацією, мета якої - сприяння стабільності фінансових систем шляхом посилення ролі схем гарантування вкладів (DGS) і схем компенсації інвесторам (ICS), а також сприяння європейській співпраці в цих сферах. Наразі EFDI налічує 68 організацій-членів із 49 країн Європи.

    

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter