У липні надходження до банків, що ліквідуються Фондом гарантування вкладів, склали 978,3 млн грн

ПРЕСРЕЛІЗ    

У липні 2023 року надходження до банків, що ліквідуються Фондом гарантування вкладів, склали 978,3 млн грн. Найбільшу суму – 925,8 млн грн –  отримано від реалізації активів банків. Ще 45,8 млн грн склали надходження від погашення кредитів та 4,6 млн грн – від оренди майна банків. Крім того, 2,1 млн грн склали надходження з інших джерел (коррахунки, виконавчі провадження тощо).

У розрізі банків найбільша сума надходжень за місяць у:

  • ПАТ «Златобанк»: 443,4 млн грн отримано від продажу активів;
  • АТ «МР Банк»: 428,8 млн грн, із них 423,5 млн грн отримано від продажу активів, 4,1 млн грн – від погашення кредитів, та 1 млн грн – від оренди та 0,2 млн грн – з інших джерел.
  • ПАТ «Промінвестбанк»: 51,2 млн грн, із них 46,7 млн грн отримано від продажу активів, 3 млн грн – від оренди, 1,1 – з інших джерел та 0,5 млн грн – від погашення кредитів.

Загалом, за сім місяців 2023 року, станом на 1 серпня, надходження до банків, що ліквідуються, склали 4 815,5 млн грн. Із них:

  • 3 951,9 млн грн – надходження від продажу активів;
  • 483,7 млн грн – від погашення кредитів;
  • 261,7 млн грн – з інших джерел (коррахунки, виконавчі провадження тощо);
  • 81,4 млн грн – від оренди;
  • 36,8 млн грн - від погашення цінних паперів.

З метою мінімізації негативного впливу наслідків війни Фонд оновив умови погашення кредитної заборгованості для позичальників банків під управлінням Фонду. Водночас, Фонд звертається з проханням до позичальників, за наявності фінансової можливості, продовжувати виконувати свої боргові зобов’язання, щоб не накопичувати кредитне навантаження.

Крім того, Фонд нагадує орендарям нерухомого майна банків, що ліквідуються, про порядок внесення орендної плати за користування нерухомістю, а також про її повернення банку-орендодавцю у разі закінчення терміну дії договору оренди чи припинення використання орендованого майна.

Нагадуємо, кошти, що надходять від управління та реалізації активів (майна) неплатоспроможних банків в управлінні Фонду, спрямовуються на задоволення вимог їх кредиторів у черговості, визначеній статтею 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Довідково. Деталізовані щомісячні дані про надходження до неплатоспроможних банків публікуються на сайті Фонду у розділі: «Статистичні дані щодо неплатоспроможних банків».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter