Фінансове планування та способи заощадження для студентів

Студентські роки - це чудовий час, присвячений навчанню, опануванню нових можливостей та набуття життєвого досвіду.

Заощадження та інвестування можуть здаватись недосяжними під час навчання, але, насправді, саме цей час перших дорослих кроків в світі фінансів може стати ключем до фінансової стабільності у майбутньому.

Багато студентів ставлять питання, а чому взагалі варто думати про інвестиції та заощадження, коли власний бюджет є обмеженим, а витрати виникають постійно? Актуальним є питання, як розпочати фінансове планування на цьому життєвому етапі?

У відповідь варто зазначити, що збереження грошей та вкладання їх у правильні фінансові інструменти може мати деякі переваги.

По-перше, це створення фінансової безпеки. 

Бо саме практика регулярного відкладання невеликої суми грошей щомісячно зможе допомогти створити фінансову подушку безпеки на випадок потреби непередбачуваних витрат.

По-друге, заощадження на реалізацію особистих планів.

В такому разі навички інвестування допоможуть зібрати кошти на досягнення таких цілей, як подорожі, навчання чи придбання житла.

По-третє, це практика фінансової самодисципліни.

Доведено, що вчасне виховання фінансової самодисципліни сприятиме здоровому фінансовому стану та стійкості в майбутньому.

Пропонуємо алгоритм дій з фінансового планування для студентів:

  • визначте свої фінансові цілі. Почніть з визначення того, на що саме ви хочете накопичити гроші та скільки часу вам для цього знадобиться. Цей крок допоможе зрозуміти, які саме інвестиційні інструменти будуть найбільш ефективними для задоволення ваших потреб;
  • економте за допомогою бюджету. Складіть простий бюджет, в якому зафіксуйте ваші доходи та витрати. Визначте, яка частина доходу може бути призначена для формування заощаджень та інвестування; 
  • перший досвід інвестування та врахування можливих ризиків. Для студентів рекомендується, за можливістю, розпочинати з перших спроб заощадження невеликих сум. Не вкладайте всі свої гроші в один фінансовий інструмент, а розподіляйте ризики між різними активами. Зверніть увагу на власну схильність до ризику. Варто спочатку вивчити інформацію про можливі ризики, що пов'язані з вашими першими інвестиціями.

Можливі способи інвестицій та заощаджень для студентів:

  • банківські депозити - це один з найбільш безпечних способів збереження грошей. Ви можете відкрити депозитний рахунок у банку з фіксованим або змінним відсотком річних;
  • інвестиції в освіту: як студент, ви можете інвестувати в свою освіту та професійні знання, збільшуючи свої навички і здобуваючи додаткову освіту або сертифікації, які підвищать вашу цінність на ринку праці в майбутньому та допоможуть знайти додатковий дохід;
  • розумне користування кредитними картками: якщо ви користуєтеся кредитними картками, спробуйте розумно керувати ними. Контролюйте час використання грейс-періоду (пільгового періоду) - встановленого проміжку часу, протягом якого відсотки за користування лімітом чи овердрафтом, відкритих до карткового рахунку, не нараховуються;
  • пенсійні рахунки:  якщо у вас є можливість, подумайте про заощадження до досягнення пенсійного віку. Навіть невеликі суми, які ви вкладете в пенсійний рахунок зараз, можуть значно збільшитись до досягнення пенсійного віку завдяки капіталізації відсотків.

Інвестування та заощадження можуть здатись складними завданнями для студентів, але початок фінансового планування ще на цьому етапі життя може стати суттєвим вкладом у майбутнє.

Виберіть фінансові інструменти, які найкраще підходять для вашої ситуації та фінансових цілей, і почніть розвивати звичку ефективного управління грошима.

Час - найбільший союзник у досягненні фінансової стабільності, тому не зволікайте і розпочинайте заощаджувати та інвестувати вже сьогодні.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter