Продаж кредитів збанкрутілих банків: як шукати та знаходити інформацію про активи

10.11.2023

ПРЕСРЕЛІЗ     

Кредити це основні активи на балансі будь-якого банку. Тому не дивно, що переважна більшість виставлених на продаж Фондом гарантування лотів у системі Прозорро.Продажі – це саме права вимоги за кредитами. Хто і для чого купує кредити, та де шукати детальнішу інформацію про такий «товар»?

Що таке «права вимоги за кредитами» та чому вони продаються?

Активи (майно), що перебувають на балансі банків та включені до його ліквідаційної маси, підлягають продажу. Отримані від реалізації кошти – це одне із ключових джерел для розрахунку із кредиторами банків. 

Якщо на балансі банку є непогашений кредит – його буде продано на відкритому онлайн-аукціоні. Лотом на таких торгах є «права вимоги за кредитом», іншими словами – право покупця вимагати від позичальника повернення отриманих у кредит коштів.

У першу чергу на продаж виставляються прострочені кредити, позичальники за якими не виконують свої зобов’язання перед банком.

Кредити, які обслуговуються, на продаж виставляються в останню чергу. Адже, у першу чергу, Фонд зацікавлений, щоб позичальники сумлінно виконували свої обов'язки та повертали кредит у повному обсязі.

Чим цікаве придбання кредиту?

Ключова цінність будь-якого кредиту – його застава. Якість та вартість оформленого у забезпечення майна - чи не основний чинник, який враховується потенційним покупцем при обрахунку своєї цінової пропозиції за лот. Адже якщо позичальник не погасить у визначені строки свою заборгованість, кредитор може у передбаченому законодавством порядку звернути стягнення на передане у заставу майно.

Де шукати інформацію і як зрозуміти, що у заставі?

Для кожного активу, який виставляється на продаж, Фонд гарантування публікує так званий «публічний паспорт активу». Це публічна інформація, у якій зазначаються:

  • дані про позичальника (для юридичної особи – інформацію про КВЕД, місце реєстрації (область, місто), чи порушено справу про його банкрутство тощо).
  • дані про кредитний договір (строк дії договору, валюта договору, сума заборгованості – як по «тілу», так і по нарахованим відсоткам, термін прострочки).
  • інформація про заставу (тип застави, місцезнаходження, оціночна вартість) тощо.

Зазвичай, цієї інформації достатньо, аби потенційний покупець зрозумів, чи цікавий йому лот.

З метою дотримання банківської таємниці назви позичальників у публічних паспортах не зазначаються. Але, якщо або застава, або сфера діяльності позичальника інвестору цікава – він може ознайомитися із повною інформацією та матеріалами кредитних справ у кімнаті даних, у тому числі – у віртуальній кімнаті даних, попередньо підписавши договір про нерозголошення інформації.

Більше інформації про те, як працює віртуальна кімната даних – за посиланням.

Як визначається стартова ціна кредиту?

Стартова ціна будь-якого активу, який уперше виставляється на продаж – це його балансова або оціночна вартість, у залежності від того, яка вища. Такий підхід було обрано свідомо, щоб уникнути спекуляцій на тему завищення/заниження стартової ціни лоту. Це також дозволяє забезпечити ринкову ціну продажу активу, адже ціна реалізації будь-якого активу формується на відкритих та прозорих торгах винятково учасниками торгів та їх конкуренцією.

Участь в аукціоні можуть брати усі зацікавлені інвестори, крім позичальників та поручителів за виставленими на продаж договорами. Також покупцями не можуть бути російська федерація та особи, пов'язані з державою-агресором.

Стежте за нашими аукціонами та беріть участь у торгах.

Усі кошти, отримані від продажу активів, спрямовуються на розрахунок із кредиторами банків, що ліквідуються.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter