Фонд реструктуризував кредит компанії «Велта» на 6 млрд грн

05.12.2023

ПРЕСРЕЛІЗ   

Між ПАТ «Промінвестбанк», ліквідацію якого здійснює Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, та ТОВ ВКФ «Велта» укладено угоду про реструктуризацію заборгованості цієї компанії перед банком на суму 6 млрд грн. Це найбільша за сумою угода з реструктуризації, укладена за програмою Фонду.

Від представників бізнесу, що мають заборгованість перед банками, що ліквідуються, продовжують надходити заяви на реструктуризацію заборгованості.

«Ми розробили і постійно вдосконалюємо спеціальні умови погашення заборгованості, щоб забезпечити надходження коштів для задоволення вимог кредиторів банків та водночас зменшити фінансове навантаження на позичальників. В останні два роки ми бачимо позитивну тенденцію – позичальники банків, що передаються під управління Фонду гарантування,прагнуть врегулювати свою заборгованість, не накопичуючи борги. Ця справа показує, що реструктуризація є виграшною стратегією для усіх сторін. Позичальник може безперешкодно продовжувати ведення бізнесу; Фонд і банки, що ліквідуються, отримують грошовий потік для задоволення вимог кредиторів цих банків та повернення коштів державі», - наголосила заступниця директора-розпорядника Фонду Ольга Білай.

«Майже 10 років «Велта» була заручником російського банку, всі наші спроби щодо реструктуризації боргу просто блокувались. Конструктивні перемовини розпочались лише після того, як «Промінвестбанк» був переданий в управління Фонду гарантування у 2022 році. Хочу зазначити, що «Велта» обслуговувала позику, здійснюючи платежі тіла та процентів», - прокоментував Андрій Бродський, генеральний директор компанії «Велта».

Нагадаємо, 1 вересня 2023 року Фонд продовжив дію своєї програми з реструктуризації заборгованості позичальників-суб’єктів господарювання. Кожен такий позичальник може звернутись до банку-кредитора з документами-обґрунтуванням такого звернення, і після їх розгляду Фонд ухвалює рішення про зміну умов погашення боргу.

Крім програми реструктуризації для суб’єктів господарювання, Фондом впроваджено пільгові Умови погашення заборгованості за кредитами фізичних осіб з процентною ставкою у розмірі 0,001% (одна тисячна процента) річних та комісією у розмірі 1 копійки. Для приєднання до цих Умов позичальнику достатньо лише подати до банку-кредитора заяву та здійснювати щомісячні платежі у відповідному розмірі: не менш ніж 10 000,00 грн для кредитів, забезпечених іпотекою; від 5 000,00 грн для «карткових» кредитів з заборгованістю у понад 100 000,00 грн; та від 1 000,00 грн для інших кредитів. До Умов можуть приєднатись усі фізичні особи-позичальники, крім тих, чия заборгованість уже була реструктуризована відповідно до нормативно-правових актів Фонду.

Крім того, Фонд не нараховує процентів та комісій позичальникам-військовослужбовцям ЗСУ та інших передбачених законодавством військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, які проходять, чи проходили військову службу на території України, починаючи з 24 лютого 2022 р. незалежно від строків та сум оплат ними заборгованості за кредитом. Для цього сам позичальник, члени його сім’ї чи представники мають надати до банку документи, що підтверджують такий статус.

Докладно про пільгові умови погашення заборгованості – у розділі Позичальникам.

Як повідомляв Фонд, сума находжень від погашення кредитів у банках за 10 місяців 2023 р. склала 6,8 млрд грн. Надходження від управління активами та їхпродажу спрямовуються на задоволення вимог кредиторів банків, що ліквідуються.

Процедуру ліквідації підконтрольного країні-агресору ПАТ «Промінвестбанк» було розпочато 25 лютого 2022 р. на підставі рішення Правління Національного банку України від 25 лютого 2022 року «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» та рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 25 лютого 2022 року «Про початок процедури ліквідації ПАТ «АКЦІОНЕРНИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ ПРОМИСЛОВО-ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК» та делегування повноважень ліквідатора банку».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter