Відбулась щорічна методологічна конференція Ліги амбасадорів фінансової грамотності Фонду гарантування вкладів

25.12.2023

ПРЕСРЕЛІЗ    

20 грудня 2023 року у Фонді гарантування вкладів відбулась третя щорічна Конференція, присвячена підсумкам роботи Ліги амбасадорів Фонду у2023 році. Учасники заходу зустрілися онлайн в атмосфері взаєморозуміння та активного обміну ідеями щодо планів на майбутнє.

У вітальній промові директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів Світлана Рекрут висловила вдячність учасникам конференції за вклад у розбудову свідомого суспільства та побажала натхнення і міцності кожному, хто долучився до спільної справи з розповсюдження фінансової грамотності.

Ліга амбасадорів фінансової грамотності була створена у вересні 2021 року і її робота спрямована на регулярну та професійну взаємодію між Фондом та його партнерами з проведення заходів з розповсюдження фінансової грамотності. На сьогодні Ліга об’єднує 94 учасників, які докладають зусиль до формування фінансової культури та навичок фінансової стійкості в кожній українській родині та суспільстві в цілому.

У 2023 році ця робота вийшла на новий рівень – з метою розбудови консолідованої системи базової фінансової освіти Фонд, спільно з партнерами, започаткував Національний проєкт з фінансової грамотності 2.0, першим кроком якого став старт пілотного проєкту з відкриття клубів фінансової грамотності в ліцеях міста Кривий Ріг.

Під час свого виступу в ході конференції президент Ділового клубу «Партнер», координатор Ради Ліги амбасадорів фінансової грамотності Сергій Івагло розповів про перші підсумки цього проєкту. За підтримки департаменту освіти і науки Криворізької міської ради та ініціативи директорів ліцеїв у місті діють вісім Клубів фінансової грамотності для учнів і їх батьків. Крім того в рамках проєкту в місті Кривий Ріг було відкрито Регіональне представництво Національного проєкту з фінансової грамотності 2.0 (FinHub).

Основною задачею діяльності Клубів фінансової грамотності є формування у молоді сталих фінансових звичок і навичок управління особистими фінансами. Всього, впродовж 2023 року в Україні було відкрито 13 нових клубів, в тому числі в межах Національного проєкту 2.0, 16 клубів стартувало заново або продовжили свій розвиток.

Під час заходу також було наголошено на важливості роботи тренерів Національного проєкту з фінансової грамотності 2.0, які проводять навчальні тренінги, майстер-класи та інші освітні заходи, застосовуючи ігрові технології навчання. Саме ігрові технології навчання стали основою програми роботи клубів фінансової грамотності. 

Повномасштабна війна в Україні не стала на заваді й активній роботі для реалізації спільної освітньої мети - допомогти дорослим та дітям країни опанувати навички грамотного управління власними фінансами.

На Конференції урочисто відзначено активних амбасадорів фінансової грамотності, які навіть в умовах повномаштабної війни активно проводять просвітницькі заходи з фінансової грамотності та відкривають клуби фінансової грамотності як в Україні, так і за кордоном. Також було відзначено активну роботу членів Ліги амбасадорів в рамках міжнародних ініціатив з фінансовоїграмотності Global Money Week та Всесвітній тиждень заощаджень 2023. Окремо відзначено членів робочої групи від Фонду гарантування вкладів таамбасадорів фінансової грамотності й висловлено подяку за активну участь уроботі з підготовки Рамки фінансових компетентностей дітей та молоді.

У 2023 році Фонд продовжив п’ятирічну практику співпраці з інститутами підвищення кваліфікації педагогічних працівників в різних областях України. Ця робота зосереджена на процесі здобуття освітянами нових знань та практичних навичок з фінансової грамотності для подальшої роботи з учнями. В рамках роботи з підвищення кваліфікації викладачів з фінансової грамотності фахівцями Фонду проведено спеціальні курси та вебінари з фінансової грамотності для вчителів шкіл. Так, у 2023 році відбулось 105 заходів у 9 регіонах України.

Підбиваючи підсумки роботи конференції, заступник директора розпорядника Фонду Андрій Оленчик наголосив, що спільна робота Фонду гарантування вкладів та його партнерів в умовах повномасштабної війни, є ефективною та важливою. В своїй промові він висловив сподівання, що спільна справа, яку роблять всі учасники заходу стане міцним фундаментом для післявоєнної розбудови нашої країни та допоможе об’єднати зусилля для формування навичок фінансової стійкості кожного громадянина України

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter