Справу про банкрутство «Укрінкому» продовжить розглядати Верховний Суд 17 січня

16.01.2024

ПРЕСРЕЛІЗ    

17 січня о 15:00 Судова палата для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду розглядатиме справу щодо банкрутства ПАТ "Укрінком" (справа №913/266/20) – компанії, що була створена акціонерами ПАТ «УКРІНБАНК» (далі - Банк) під виглядом правонаступниці Банку, хоча таке «правонаступництво» не передбачене законодавством, а тепер намагається піти у банкрутство за загальною процедурою в обхід процедури, передбаченої банківським законодавством.

Засідання відбудеться у відкритому режимі з вільним доступом ЗМІ у приміщенні Касаційного господарського суду у складі ВС за адресою вул. О. Копиленка, 6.

Фонд гарантування вкладів сподівається, що суд не відступить від своїх висновків, ухвалених раніше в аналогічній справі ПАТ «Златобанк». «Ще у листопаді 2021-го року спеціальна палата Верховного Суду, розглядаючи аналогічну справу про банкрутство Златобанку, дійшла чітких висновків, що жодні судові рішення, зокрема й скасування рішень НБУ та Фонду, які стали підставою для виведення банку з ринку, не позбавляють його статусу банківської установи і, відповідно, загальні процедури банкрутства на такий банк не поширюються. Банк, який виводиться з ринку, ліквідується виключно у спеціальному порядку, встановленому Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», яким враховано відповідальність банків перед вкладниками та іншими кредиторами», - наголосив заступник директора-розпорядника Фонду Віктор Новіков.

Нагадаємо також, що рішення Великої палати Верховного Суду від 10 грудня 2019 р. у справі №925/698/1 та Закон №590-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності», ухвалений у 2020 р., визначають, що припинення банком банківської діяльності можливе виключно у порядку, передбаченому Законом «Про банки і банківську діяльність» та Законом «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»;  банківське законодавство не передбачає правонаступництво у разі ліквідації банку; процедура виведення банку з ринку не може бути зупинена, у тому числі у випадку, якщо виведенням фінансової установи з ринку якимсь чином були порушені права власників і колишніх власників банку.

Як повідомляв Фонд, 05 жовтня 2023 р. Касаційний господарський суд Верховного Суду, що розглядав справу №913/266/20, не визнав ПАТ «Укрінком» банкрутом та передав її на розгляд Судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у складі ВСУ.

Докладно про суть справи – за посиланням.

Довідково. 24 грудня 2015 р. Національний банк України ухвалив рішення «Про віднесення Публічного акціонерного товариства «УКРІНБАНК» до категорії неплатоспроможних»; 25 грудня 2015 р. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб запровадив у банку тимчасову адміністрацію. На сьогодні вкладникам ПАТ «Укрінбанк» Фонд виплатив 1,76 млрд грн за рахунок коштів, запозичених у держави. 

У 2016 р. колишні власники Банку ініціювали декілька судових процесів з оскарження процедури його виведення з ринку, а 13 липня 2016 р. до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР) внесено зміни, якими юридичну особу ПАТ «УКРІНБАНК» перереєстровано як ПАТ «Укрінком» - небанківську юридичну особу за новою юрадресою. Активи ПАТ «УКРІНБАНК» були виведені під контроль ПАТ «Укрінком», внаслідок чого розрахунки з кредиторами зупинено. 

Сума акцептованих вимог кредиторів ПАТ «Укрінбанк» станом на 01 січня 2024 р. складає близько 3 млрд грн. Зокрема, державі не повернуто 1,8 млрд грн, виплачених вкладникам банку Фондом гарантування, оскільки ці виплати Фонд здійснював за рахунок кредитних коштів, залучених у держави.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter