Майже 5,0 млрд грн – сума реалізації активів банків, що ліквідуються, упродовж 2023 року

ПРЕСРЕЛІЗ    

Cума реалізації активів банків, що ліквідуються Фондом гарантування вкладів, за підсумками успішних аукціонів, проведених у системі Прозорро.Продажі у 2023 році, склала понад 4,9 млрд грн. Із них 3,6 млрд грн – результати аукціонів з продажу прав вимоги за кредитами та 1,3 млрд грн – об’єктів нерухомості, земельних ділянок та іншого майна банків. Кошти, отримані від продажу активів, спрямовуються Фондом на розрахунок із кредиторами банків, що ліквідуються.

Майже 76% річної суми отримано від продажу активів колишніх дочірніх структур російських державних банків в Україні: 2,3 млрд грн – сума продажу активів АТ «МР БАНК» та 1,5 млрд грн – ПАТ «Промінвестбанк».

У ТОП-5 банків за сумою успішних торгів також входять:

  • ПАТ «Златобанк» - 0,5 млрд грн;
  • АТ «Мегабанк» - 0,4 млрд грн;
  • АТ «Банк Січ» - 0,2 млрд грн.

«Упродовж 2023 року було оголошено понад 10 тисяч аукціонів з продажу активів банків, що ліквідуються, із них більше 670 завершилися успішно. Зважаючи на те, що здебільшого близько 90% активів на балансі банків це кредити, то і надходження саме від їх реалізації складають найбільшу частку. На сьогодні більшість активів банків уже пройшли етап індивідуальних торгів або такі торги завершуються, тому цього року на продаж частіше виставлятимуться пули, зокрема об’єднані у рамках нашого пілотного проекту за галузевим підходом», – сказав Віктор Гутніченко, заступник директора департаменту консолідованого продажу активів Фонду гарантування вкладів.

Серед знакових аукціонів минулого року:

Загалом за останні два роки (2022-2023) у системі Прозорро.Продажі відбулися успішні аукціону на загальну суму понад 6,4 млрд грн.

Нагадаємо, відповідно до законодавства України, з дня початку процедури ліквідації банку Фонд розпочинає передпродажну підготовку та реалізацію майна (активів) банку за найвищою вартістю у найкоротший строк. Кошти, отримані від продажу активів банку спрямовуються на задоволення вимог його кредиторів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter