Справи банків «Демарк», «Артем», «Столичний» та ще 12 банків – на розгляді судів цього тижня

27.02.2024

ПРЕСРЕЛІЗ       

  • 26 лютого Господарський суд міста Києва продовжив розгляд позову Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб ПАТ «АРТЕМ-БАНК» на суму близько 10 млн грн (справа №910/3782/21).

Як встановлено вже під час здійснення ліквідаційної процедури АТ "АРТЕМ-БАНК", його менеджмент ще до визнання банку неплатоспроможним, ухвалював рішення, на підставі яких в подальшому було здійснено ряд завідомо збиткових операцій. Зокрема, було ухвалено рішення про інвестування в цінні папери (інвестиційні сертифікати) низької фінансової якості, без проведення належної оцінки ризиків такого інвестування, на значні суми, що прямо протирічило інтересам АТ "АРТЕМ-БАНК" та його кредиторам та у підсумку завдало значних збитків.

Як повідомляв Фонд, 5 лютого 2024 р Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду ухвалив рішення за ще одним позовом Фонду (справа № 910/4149/21), відповідно до якого керівники АТ «АРТЕМ-БАНК» зобов’язані відшкодувати Фонду збитки у розмірі 15,9 млн грн. Рішення найвищої інстанції остаточне та оскарженню не підлягає.

  • 27 лютого Північний апеляційний господарський суд продовжив розгляд апеляційної скарги одного з відповідачів за позовом Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» на суму 890,5 млн грн (справа №927/252/21).

Як повідомляв Фонд, до визнання неплатоспроможним ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» проводив ризиковану кредитну політику. Зокрема, упродовж кількох років було укладено десятки подібних між собою кредитних угод. Однотипність оформлених договорів, подібність неліквідного забезпечення, а також неповернення боржниками грошових коштів у передбачені договорами строки мають ознаки шахрайства з фінансовими ресурсами, результатом якого стало завдання значної матеріальної шкоди банку.

Нагадаємо також, що на розгляді Північного апеляційного господарського суду  перебуває ще один позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «ДЕМАРК», на 434,5 млн грн (справа №927/561/21).

  • 28 лютого Господарський суд Сумської області продовжить розгляд позову Фонду до пов’язаних осіб ПАТ "БАНК "СТОЛИЧНИЙ" на суму 102 млн грн (справа №920/1346/21).

Збитки були завдані банку внаслідок здійснення відповідачами економічно невиправданої ризикової діяльності, зокрема, ухвалення необґрунтованих рішень щодо видачі кредитних коштів за договорами кредитної лінії.

Загалом Цього тижня, 26 лютого-1 березня, суди різних інстанцій розглядають позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 15 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter