Верховний суд ухвалив рішення стягнути з колишніх керівників АТ «АРТЕМ-БАНК» 15,9 млн грн збитків: які ще позови на розгляді цього тижня

06.02.2024

ПРЕСРЕЛІЗ    

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду залишив без задоволення скаргу колишніх керівників АТ «АРТЕМ-БАНК» на постанову Північного апеляційного господарського суду від 12.04.2023. Відповідно до цього керівники АТ «АРТЕМ-БАНК» зобов’язані відшкодувати Фонду збитки у розмірі 15,9 млн грн (справа № 910/4149/21). Рішення найвищої інстанції остаточне та оскарженню не підлягає.

Раніше Фонд повідомляв, що менеджмент згаданого банку, ухвалюючи у 2015 році рішення про інвестування реальних грошових коштів банку в неліквідні цінні папери, випущені емітентами з ознаками фіктивності та незадовільним фінансовим станом, діяв всупереч інтересів АТ «АРТЕМ-БАНК» та його кредиторів.

Загалом протягом тижня 5-11 лютого у процесі розгляду судів різних інстанцій позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 13 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях. Зокрема:

  • 5 лютого

Вищий антикорупційний суд продовжив розгляд позову Фонду проти власника  ПАТ «РЕАЛ БАНК» Сергія Курченка на суму 4,7 млрд грн (справа № 991/6214/22). Екс-олігарх наразі підсанкційний та перебуває у міжнародному розшуку.

Під час здійснення процедури ліквідації цього банку було встановлено, що основною причиною його неплатоспроможності стало надання завідомо збиткових для банку кредитів на мільярди гривень компаніям, що входили до групи компаній Сергія Курченка. За виявленими фактами Фонд спрямував до правоохоронних органів низку заяв, що лягли в основу відповідних кримінальних справ. Частину фігурантів оголошено в міжнародний розшук.

  • 8 лютого

Відбудеться розгляд Верховним Судом касаційної скарги Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «ФІНРОСТБАНК» на суму 96 млн грн (справа №916/3724/21).

Як повідомляв Фонд, після початку виведення цього банку з ринку було виявлено, що за кілька попередніх років керівники та посадові особи банку погодили та здійснили низку кредитних операцій з пов’язаними та підставними компаніями із грубим порушенням внутрішніх процедур, а самі кредитні кошти спрямовувались на операції, що не мали економічного сенсу. Саме через кредитування групи пов’язаних між собою компаній з банку було виведено основну частину його активів, які мали б бути направлені на розрахунок з кредиторами банку.

Раніше Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду стягнув з пов’язаних осіб ПАТ «ФІНРОСТБАНК» близько 30,0 млн грн, повністю задовольнивши позов Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб цього банку у справі №916/1489/22. Рішення суду найвищої інстанції остаточне та не підлягає оскарженню.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter