Справа банку «СТАНДАРТ» - повторно на розгляді Верховного Суду цього тижня, ще 6 банків – у судах інших інстанцій

05.03.2024

ПРЕСРЕЛІЗ   

27 лютого Господарський суд міста Києва повністю задовольнив позовну заяву Фонду гарантування вкладів за позовом до пов’язаних осіб ПАТ "ФІНРОСТБАНК" на суму 30,3 млн грн (справа № 916/3725/21).

Як повідомляв Фонд, після початку виведення цього банку з ринку було виявлено, що за кілька попередніх років керівники та посадові особи банку погодили та здійснили низку кредитних операцій з пов’язаними та підставними компаніями із грубим порушенням внутрішніх процедур, а самі кредитні кошти спрямовувались на операції, що не мали економічного сенсу. Саме через кредитування групи пов’язаних між собою компаній з банку було виведено основну частину його активів, які мали б бути спрямовані на розрахунок з кредиторами банку.

Раніше Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду присудив стягнути з пов’язаних осіб ПАТ «ФІНРОСТБАНК» близько 30,0 млн грн, повністю задовольнивши позов Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб цього банку у справі №916/1489/22. Рішення суду найвищої інстанції остаточне та не підлягає оскарженню.

Крім того, на розгляді Верховного Суду перебуває касаційна скарга Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «ФІНРОСТБАНК» на суму 96 млн грн (справа №916/3724/21).

Цього тижня, 04-08 березня суди різних інстанцій розглядають позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 7 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях. Зокрема:

  • 05 березня
  • Господарський суд Сумської області продовжить розгляд позову Фонду до пов’язаних осіб ПАТ "БАНК "СТОЛИЧНИЙ" на суму 102 млн грн (справа №920/1346/21).

Збитки були завдані банку внаслідок здійснення відповідачами економічно невиправданої ризикової діяльності, зокрема, ухвалення необґрунтованих рішень щодо видачі кредитних коштів за договорами кредитної лінії.

  • Господарський суд м. Києва розпочинає розгляд по суті позову Фонду до пов’язаних осіб ПАТ "БАНК "МИХАЙЛІВСЬКИЙ» на суму 742,6 млн грн (справа №910/11028/20). Нагадаємо, справа була передана на новий розгляд до суду першої інстанції на підставі постанови Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду у листопаді 2023 р.

Нагадаємо, під час виведення з ринку ПАТ «БАНК «МИХАЙЛІВСЬКИЙ» було виявлено, що перед визнанням банку неплатоспроможним у ньому було здійснено низку махінацій, зокрема: виведення кредитного портфелю шляхом фіктивних проводок, придбання фіктивних прав вимоги на грошові кошти за договорами з продажу «сміттєвих» цінних паперів, видача незабезпечених кредитів фіктивним фірмам тощо.

Наразі на розгляді судів різних інстанцій перебуває ще 5 позовів Фонду гарантування вкладів до осіб, причетних до доведення цього банку до неплатоспроможності. Зокрема, на розгляді суду першої інстанції перебуває позов Фонду проти пов’язаних осіб на суму 202,2 млн грн у межах кримінального провадження, фігурантами якого є, зокрема, колишній Голова правління Банку та інші його керівники (справа №757/57484/18-к).

  • Північний апеляційний господарський суд продовжує розгляд апеляційної скарги Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» на суму 434,5 млн грн (справа №927/561/21).

Як повідомляв Фонд, до визнання неплатоспроможним ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» проводив ризиковану кредитну політику. Зокрема, упродовж кількох років було укладено десятки подібних між собою кредитних угод. Однотипність оформлених договорів, подібність неліквідного забезпечення, а також неповернення боржниками грошових коштів у передбачені договорами строки мають ознаки шахрайства з фінансовими ресурсами, результатом якого стало завдання значної матеріальної шкоди банку.

Нагадаємо також, що на розгляді Північного апеляційного господарського суду перебуває  розгляд апеляційної скарги одного з відповідачів за позовом Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» на суму 890,5 млн грн (справа №927/252/21).

  • 06 березня Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду розгляне позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «КБ "СТАНДАРТ" на суму 794,2 млн грн (справа №910/15260/18).

Нагадаємо, до визнання банку неплатоспроможним у ньому було здійснено низку операцій з виведення активів. Зокрема, протягом 2013-2014 було здійснено 26 кредитних операцій, що завдали банку багатомільйонних збитків.

В заставу за цими кредитами без жодної перевірки кредитоспроможності позичальників надавалися депозити членів Спостережної ради Банку та інших інсайдерів у неспівмірному розмірі (наприклад, сума виданого кредиту – 30 млн. грн, а розмір депозиту, переданого в заставу, – 300 тис. грн), сформовані за рахунок кредитних коштів самого банку. Самі боржники були новоствореними суб’єктами господарювання, пов’язаними між собою.

В подальшому ці застави були замінені на сміттєві цінні папери компаній-інсайдерів Банку, заставна вартість яких була безпідставно завищена.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter