Як оптимізувати витрати, особливо за нестабільних доходів, в ефірі радіо розповіла Олеся Шніцер

15.08.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ

Shnitser Golos Stolytsi 29.07.2019З чого почати планування бюджету та формування заощаджень, чим сімейний бюджет відрізняється від особистого та які особливості під час формування бюджету мають враховувати фрілансери, про це розповіла в радіоефірі «Голос Столиці» завідувач сектору фінансової грамотності відділу зав’язків з громадськістю та фінансової просвіти ФГВФО Олеся Шніцер.

Коли, людина розуміє, що її витрати постійно перевищують доходи, варто протягом трьох місяців ретельно записувати рух власних коштів. Аналіз отриманих даних дозволяє побачити, які статті витрат необхідно оптимізувати. Таким чином, можна вивільнити резерви під заощадження. Складність формування сімейного бюджету, полягає у тому, що під час розподілення витрат, мають бути враховані інтереси кожного члена сім’ї.

Окрему увагу Олеся Шніцер приділила принципам планування бюджету для фрілансерів. Оскільки їх доходи не постійні та важко прогнозовані, вони мають користуватися кількома додатковими правилами під час складання бюджету та формування заощаджень. Зокрема, коли мова йде про суму заощаджень від доходу, вона має становити хоча б 20% (при регулярному доході – 10%). Також потрібно знати точну суму постійних щомісячних витрат і мати запас коштів у розмірі витрат за три місяці. При розподіленні коштів, окрім стандартних статей видатків на відпочинок, навчання, непередбачені витрати, мають бути передбачені витрати на лікарняний, оскільки компенсувати їх нікому.

Більш детально про особливості планування власного та сімейного бюджету Олеся Шніцер розповіла в ефірі радіо «Голос Столиці».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter