22 грудня 2022 року відбулась підсумкова звітна Конференція Національного проєкту з фінансової грамотності за три роки

28.12.2022

22 грудня 2022 року фахівці Фонду гарантування вкладів, спеціалісти інститутів післядипломної освіти педагогічних працівників та членигромадської організації Діловий клуб «Партнер» взяли участь у Конференції, присвяченій підбиттю підсумків трирічного Національного проєкту з фінансової грамотності. Учасники Конференції, кожен з яких доклав великих зусиль до реалізації Національного проєкту, зустрілися онлайн в натхненній та теплій атмосфері.

Проєкт розпочався у 2019 році, а через декілька місяців країну очікували різкі зміни – локдаун. Надалі всіх нас очікувало нове випробування - повномасштабна війна в Україні. Але ніяке з цих випробувань не стало на заваді активній роботі всіх учасників Національного проєкту з фінансової грамотності, для реалізації спільної освітньої мети - допомогти дорослим та дітям країни опанувати навички грамотного управління власними фінансами та сформувати фінансову культуру в кожній українській родині та суспільствівцілому.

Особливу увагу під час роботи Національного проєкту було приділено підвищенню кваліфікації викладачів з фінансової грамотності у співпраці з інститутами підвищення кваліфікації педагогічних працівників в різних областях України.

В рамках проєкту фахівцями Фонду було проведено спеціальні курси та тренінгові програми з фінансової грамотності для вчителів шкіл. Отриманіосвітянами України знання та навички передаються українським школярам та допомагають їм будувати власний фінансовий план життя, дотримуватись правил безпеки при користуванні фінансовими інструментами та створювати власну «подушку фінансової безпеки».

Так, з 2019 року до 2022 року учасниками проєкту було проведено 86 заходів (більш ніж 550 лекційних годин) у 13 регіонах України, участь в яких взяло понад 2500 педагогів.

Актуальну та цікаву інформацію з фінансової просвіти тренери та вчителі отримують на тематичній сторінці Фонду у фейсбуці «Національний проєкт з фінансової грамотності». Також на сайті Фонду започатковано розділ «Фінансова просвіта», в якому публікуються актуальні матеріали з фінансової грамотності. Активно працює освітній проєкт «Фінкульт» у соціальних мережах фейсбук, інстаграм, ютуб та телеграм. Створено серію відеороликів з фінансової просвіти для демонстрації на інтернет-ресурсах Фонду.

Під час свого виступу в ході конференції Президент Ділового клубу «Партнер», голова Ради амбасадорів фінансової грамотності Сергій Івагло розповів про роботу, проведену у рамках національного проєкту. Він наголосив на важливості роботи тренерів Національного проєкту з фінансової грамотності, які проводять навчальні тренінги, майстер-класи та інші освітні заходи, застосовуючи ігрові технології навчання. Саме ці ігрові технології є ефективним методом навчання при створенні «Клубів фінансової грамотності» по всій країні. За останні роки по всій Україні вже відкриті та працюють 82таких клуби для учнів і їх батьків.

На Конференції було урочисто відзначено представників інститутів післядипломної педагогічної освіти та активних членів ГО «ДК Партнер», які навіть в умовах війни популяризують знання з фінансової грамотності, зокрема про систему гарантування вкладів, по всій Україні.

Начальник відділу фінансової просвіти Олеся Шніцер презентувала присутнім Рамку фінансових компетентностей для дорослого населення -документ, розроблений представниками Фонду гарантування вкладів, Національного банку України та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку у 2022 році, у якому описані ключові компетентності громадян віком від 18 років. Вона висловила впевненість, що Рамка фінансових компетентностей стане зручним та корисним робочим інструментом для вчителів і тренерів з фінансової грамотності, які працюють з дорослими.

Заступник директора-розпорядника Андрій Оленчик наголосив, що спільна робота Фонду гарантування вкладів та партнерів з початку в умовах пандемії, а потім в умовах повномасштабної війни, є ефективною та важливою. Національний проєкт та його учасники продовжувають активну співпрацю з розповсюдження фінансової грамотності та наступних впевнених кроків у майбутнє розбудови нашої держави.

«Нашою зброєю є знання, практичні навички та натхнення для того, щоб будувати плани на майбутнє для формування все більшої спільноти фінансово освічених громадян України» - зазначив заступник директора-розпорядника Фонду Андрій Оленчик.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter