Стоп маніпуляції: Фактчек фейків, поширених в «розслідуванні» СтопКорупції

09.01.2024

ФАКТЧЕК    

«Розслідування» проекту СтопКорупції знайшло «зловживання державними коштами» у Фонді гарантування, який не має бюджетного фінансування. Матеріал – комплект стандартних фейків та маніпуляцій, пов’язаних з роботою Фонду. Вразило, що аналогічні, майже дослівно сформульовані у запиті СтопКорупції запитання, уже надходили до Фонду, але у вигляді фейкового звернення нібито від редакції іншого журналістського проекту. Це штрих для розуміння масштабів замовної медіакампанії.

Говорячи словами «незалежних журналістів-антикорупціонерів»: це ж скільки дронів, прицілів та амуніції можна було закупити бійцям ЗСУ за кошти, виділені акціонерами банків, ліквідованих через порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу, на інформаційну помсту Фонду.

Єдина відповідь на подібні матеріали-маніпуляції – факти.

Маніпуляція: Фонд є державною установою і його борги перед державою постійно ростуть і списуються.  

Факт: Фонд гарантування вкладів не фінансується з Державного бюджету. 

Відповідно до Законодавства, Фонд має право звертатися до Міністерства фінансів та Національного банку України за кредитами у кризових випадках. Але на сьогодні, як і упродовж останніх років, додаткове фінансування не залучається. А залишок заборгованості, отриманої під час кризи 2014-2017 років, реструктуризований і буде повернутий на передбачених договором, укладеним між Міністерством фінансів та Фондом, умовах. За умовами реструктуризації, ні прощення, ні списання заборгованості не передбачено.

Маніпуляція:  Фонд - одвічний банкрут, і факти, коли б вкладник отримував понад гарантовану Фондом суму, - невідомі

Факт: Тільки за час повномасштабної війни виплатив вкладникам банків, які за рішенням регулятора було виведено з ринку, понад 8,8 млрд грн.

За той же період кредиторам цим банків перераховано майже 12 млрд грн, із них 1,4 млрд грн – кредиторам 4 черги (вкладникам фізичним особам, які мали на рахунках понад гарантовані раніше 200 тис. грн) та 5,7 млрд грн – кредиторам 7 черги (юридичним особам), про існування яких експерт сюжету не знав.

Повторимося, запозичень із Державного бюджету на ці виплати Фонд не отримував.

На задоволення вимог кредиторів спрямовуються кошти, отримані від продажу та управління активами банків, що ліквідуються.

Маніпуляція: Кошти, які могли б піти вкладникам та кредиторам банків –витрачаються на закупівлі та оплату зарплати працівників Фонду

Факт: Витрати Фонду, у тому закупівлі (оновлення матеріально-технічної бази, підтримка ІТ-системи, інформування вкладників та підвищення фінансової грамотності населення), здійснюються за рахунок власного інвестиційного доходу Фонду. 

А отже ні кошти банків-учасників Фонду, ні тим більше вкладників та кредиторів неплатоспроможних установ, на ці цілі не спрямовуються. Про це, до речі, було сказано у відповіді на запит СтопКорупції. Але, очевидно, у затверджений замовником сюжет та драматургію цей факт не вкладався.

Понад те, фактична сума закупівель, здійснених упродовж останніх двох років, про які йшлося у матеріалі, майже на 2 млн грн менша від заявленої журналістами. Так, фактичні витрати тільки за статтею інформування громадськості майже на 1,5 млн грн менші, від озвучених.

Маніпуляція: Попри очевидну неефективність управління, Фонд піарить  свою  роботу Фонду.

Факт: Інформування громадськості та підвищення рівня фінансової грамотності – це одні з ключових функцій Фонду, прямо передбачені законодавством. 

Фонд не рекламує себе і свою діяльність. Мета наших повідомлень: донесення інформації до вкладників про наявні гарантії Фонду; позичальникам – про особливості обслуговування кредитів під час ліквідації банків; інформування про активи банків, виставлені на продаж, з метою розширення кола потенційних покупців тощо.

З початком повномасштабної війни система гарантування вкладів зазнала масштабних змін, що потребує додаткового інформаційного супроводу. Це: і запровадження повних гарантій за вкладами на період воєнного стану та упродовж трьох місяців, та подальше встановлення гарантованої суми відшкодування на рівні 600 тисяч гривень; і впровадження технічної можливості отримувати гарантовані виплати від Фонду дистанційно (така можливість була надана Фондом та банками-агентами уже навесні 2022 року з огляду на масштабну вимушену міграцію населення України та безпекову ситуацію); і звичайно ж – запуск послуги з отримання відшкодування через застосунок «Дія».  

Результати останніх опитувань, показують, що чимало українців не знають, що сьогодні гарантована сума відшкодування уже не 200 тис. грн. Серед них, на жаль, і журналісти та експерти сюжету. Тому робота у цьому напрямку має бути продовжена. 

Маніпуляція: Невідомо, скільки постраждалих, яким Фонд так і не віддав їхні фінансові збереження. 

Факт: Фонд веде активну судову роботу з притягнення до відповідальності акціонерів банків, через чиї дії кредитори (великі вкладники та юридичні особи) втратили свої гроші. 

Загальна сума заявлених вимог – понад 170 млрд грн.

Маніпуляція: Невідомо, чи закуповував щось Фонд на допомогу ЗСУ.  

Факт: Посильна допомога ЗСУ – це обов’язок кожного, а не тема для піару. 

Позиція Фонду: допомога для ЗСУ є обов’язком кожного українця у тилу, а не привід для піару. За останні майже два роки силами працівників Фонду було придбано та передано на фронт товарів на мільйони гривень. І нам достатньо, що про це знають лише працівники Фонду та самі військові.

***

Фонд гарантування вкладів уже звертався до акціонерів банків, що виводяться з ринку, з закликом припинити брудні медіаатаки.

Також учергове закликаємо ЗМІ не ставати інструментами у руках акціонерів банків, які намагаються уникнути відповідальності за свої дії, у зведенні рахунків з Фондом

Витрачати десятки тисяч доларів на замовні матеріали, фейкові запити ЗМІ та інформаційні атаки на Фонд з метою тиску та особистої помсти посадовим особам Фонду – це і є «диверсія проти збройних сил та волонтерів».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter