За І квартал 2024 року сума реалізації на аукціонах активів банків в ліквідації перевищила 700 млн грн

ПРЕСРЕЛІЗ    

Протягом січня-березня 2024 року у системі Prozorro.Продажі було оголошено 1 453 аукціонів з реалізації активів банків, що ліквідуються Фондом гарантування вкладів. Результативними стали 95 аукціонів, за результатами яких сума реалізації активів склала 703 млн грн.

Із зазначеної суми, зокрема, 213,2 млн грн – ціна реалізації активів АТ «ДЕЛЬТА БАНК», 197,3 млн грн – ціна реалізації активів АТ «МР БАНК», понад 196,6 – ПАТ «ПРОМІНВЕСТБАНК», майже 50,3 млн грн – АТ «МЕГАБАНК» та 23,8 млн грн – АТ «АЙБОКС БАНК».

«Фонд продовжує належно виконувати покладені на нього законодавством повноваження із реалізації активів банків, що ліквідуються. За перший квартал цього року на аукціонах у системі Prozorro.Продажі ми реалізували активи на понад 700 млн грн. Ці кошти спрямовуватимуться на розрахунки з кредиторами банків, що ліквідуються Фондом. Більша частина реалізованих активів належить банкам, ліквідація яких розпочалася вже під час повномасштабного військового вторгнення росії на територію України. Оскільки вкладникам – фізособам та ФОП – Фондом на час дії воєнного стану та три місяці після його скасування відшкодовується повна сума їх вкладів, тому більшість кредиторів цих банків – це юридичні особи. Таким чином, більша частина отриманих від продажу активів коштів повертається бізнесу, що є надзвичайно важливим під час війни», – відзначив директор департаменту консолідованого продажу активів Фонду Олександр Кульчицький.

До ТОП-5 за ціною реалізації увійшли наступні активи:

  • права вимоги за кредитами фізичних та юридичних осіб, що перебували на балансі АТ «ДЕЛЬТА БАНК» (ціна реалізації активу склала 213,1 млн грн);
  • пул активів АТ «МР БАНК», АТ «МЕГАБАНК» та ПАТ «ПРОМІНВЕСТБАНК», до складу якого увійшли права вимоги та інші майнові права за кредитними договорами, укладеними з суб’єктами господарювання і фізичною особою, дебіторська заборгованість та один об'єкт нерухомості в м. Одеса (ціна реалізації – 124,6 млн грн);
  • окрема будівля загальною площею понад 4 тис. кв м у Шевченківському районі Києва, що перебувала на балансі ПАТ «ПРОМІНВЕСТБАНК» (ціна реалізації – 57,6 млн грн);
  • нежитлова будівля загальною площею понад 2 тис. кв м у Солом’янському районі Києва, яка перебувала на балансі ПАТ «ПРОМІНВЕСТБАНК» (ціна реалізації – 56,9 млн грн). Актив було продано з першої спроби;
  • колишній офіс АТ «МР БАНК» загальною площею понад 3,6 тис. кв м, розташований у центрі Харкова (ціна реалізації – 48,1 млн грн).

Нагадаємо, кошти, одержані від продажу активів, спрямовуються на розрахунки з кредиторами банків, що ліквідуються.

Аукціони з продажу активів відбуваються в електронній системі Prozorro.Продажі. У торгах може взяти участь кожен охочий, окрім позичальників і поручителів за кредитом, що виставлений на торги, а також російської федерації або осіб, пов'язаних з державою-агресором. Переможцем аукціону стає учасник, який запропонує найвищу ціну за лот.

Детальна інформація про заплановані торги та результати продажу активів розміщена на сайті Фонду в розділі «Продаж активів».


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter