Маніпуляції та брехливі звинувачення. Фактчек чергового наклепницького відео «СтопКорупції»

16.04.2024

ФАКТЧЕК  

Чергову збірку маніпуляцій та наклепів оприлюднив проєкт «СтопКорупції», який називає себе проєктом журналістських розслідувань, хоча ще у 2018 р. був виключений з Глобальної мережі журналістів-розслідувачів (GIJN) через непрофесіоналізм і конфлікт інтересів. Це, до речі, стало першим випадком в історії GIJN.

Замовники медіакампанії проти Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд) і далі не шкодують грошей та зусиль у намаганнях  зруйнувати репутацію Фонду та похитнути його принципову позицію щодо захисту інтересів держави. Нагадаємо, йдеться про банки, що виводяться  з ринку за рішенням НБУ за порушення правил фінансового моніторингу, чиї власники намагаються забрати кошти, які Фонд повертає державі.

У новому «розслідуванні» ті ж самі, неодноразово спростовані, звинувачення на адресу Фонду.

Ці звинувачення не витримують перевірки фактами:

Маніпуляція: «у Фонді продовжують витрачати шалені гроші на паливо, зокрема, у січні цього року оголосили мільйонний тендер на закупівлю 15 тисяч л дизеля. Що цікаво, згідно із даними YouControl, у Фонді службові машини тільки із бензиновим типом палива та електро-. На дизелі – тільки особисті авто».

Факти:                                       

Фонд має дизельне авто.

Дизельне пальне, про яке йдеться у відеосюжеті, закуповується не для авто, а для генераторів, що мають забезпечити живлення для підтримки роботи комп’ютерної техніки, серверів, що містять бази даних тощо, під час відсутності електропостачання для безперебійної роботи Фонду, в тому числі здійснення гарантованих виплат вкладникам.

Умовами проекту договору та технічного завдання тендерної документації передбачена поставка пального за заявочним принципом (тобто за наявної потреби, зокрема у разі відсутності електропостачання). Договір надасть можливість оперативного забезпечення пальним у разі вимкнення електропостачання, навіть у разі ажіотажного сплеску попиту. Оплата за договором буде відбуватися тільки після поставки кожної окремої партії. Якщо не буде відключень електроенергії, то і замовлень палива не буде, а відповідно не буде і витрачання коштів за договором.

Очікувана вартість закупівлі визначається Фондом відповідно до вимог наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 18.02.2020 №275 «Про затвердження примірної методики визначення очікуваної вартості предмета закупівлі».

Маніпуляція: за 2 роки для ІТ–департаменту закупили техніки та айті-послуг на 189 млн грн у «фірм із кримінальним шлейфом». За словами залученого «фінансового експерта Дмитра» (так, без прізвища, представлено людину в кадрі, на чиїй «аналітиці» значною мірою побудований сюжет), закупівлю здійснено «без тендеру, без конкурентних торгів, обґрунтування на одному аркуші» (переклад з рос.).

Факт: Для забезпечення надійного збереження і якісної обробки  інформації, що  була мігрована з інформаційних систем неплатоспроможних банків в ІТ-інфраструктуру Фонду (понад 100 банків), а також даних, що забезпечують бізнес-процеси Фонду, вимог кібербезпеки щодо захисту даних ІТ-систем від несанкціонованого втручання, Фонд здійснює закупівлі техніки та ліцензійного програмного забезпечення.

Під час проведення публічних закупівель товарів, робіт і послуг, Фонд керується нормами Закону України «Про публічні закупівлі» та постанови Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 №1178 «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування».

Маніпуляція: По 100 банках, які були в ліквідації з 2014 року, четверта черга вкладників не погашена за жодним з банків, що знаходились у ліквідації до 2022 року» (перекладена з рос. цитата «фінансового експерта Дмитра»).

Факт: сума розрахунків за 4 чергою кредиторів банків, що виводяться з ринку (вкладникам фізичним особам, які мали на рахунках понад гарантовані до квітня 2022 р. 200 тис грн), перевищує 5 млрд грн, а загальна сума погашених вимог кредиторів банків, що виводяться з ринку, складає близько 70 млрд грн. 

Зауважимо: як відомо, на задоволення вимог кредиторів спрямовуються кошти, отримані від продажу та управління активами банків, що ліквідуються. Тобто, розрахунки з кредиторами безпосередньо залежать від того, які активи залишились у банку за підсумками діяльності його акціонерів та менеджменту, на момент, коли НБУ визнав банк неплатоспроможним та передав під управління Фонду гарантування вкладів.

Маніпуляція: стверджується, що родичка директора-розпорядника Фонду має у Великобританії «Компанію з консультування та фінуправління».

Факт: компанія, згадана у сюжеті, що ніколи не належала директору-розпоряднику Фонду, була ліквідована ще у 2018 р, що видно навіть на знімку даних з реєстру, який демонструють «розслідувачі» у своєму сюжеті, де у графі «статус компанії» вказано «Dissolved».

Окремо варто сказати про морально-етичну сторону сюжету. Зокрема:

  • «розслідувачі» намагаються подати як негативний факт проживання за кордоном після початку повномасштабного вторгнення неповнолітніх дітей директора ФГВ та інших співробітників Фонду;
  • закадровий текст «Елітні авто, розкішні будинки в Україні, бізнес в РФ та мільйонні статки» проілюстровано кадрами особняків, автівок, та інших об’єктів, які не мають жодного відношення до згаданих представників Фонду та навіть до подальшого змісту «розслідувального» сюжету;
  • вже згаданий рівень «експертності»:
  • один зі спікерів протитрований без прізвища як «Дмитро, фінансовий експерт». «Експерт» у сюжеті озвучує найбільш ризиковані з правової точки зору тези, посилаючись на... «численні публікації в ЗМІ» (переклад з рос.). Проте не дивно, що він надає коментарі анонімно. Фонду добре відома його особа – це Дмитро Домуховський, який багато років намагається вивести кошти з АТ «Банк «Фінанси та Кредит» всупереч вимогам Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»;
  • у ролі ще одного «експерта» залучений представник екс-власників зомбі-банку «Укрінбанк», вкладникам якого після рішення НБУ про визнання банку неплатоспроможним та початку процедури виведення з ринку Фонд виплатив близько 1,7 млрд грн гарантованого відшкодування, після чого акціонери банку перереєстрували його як ПАТ «Укрінком» - небанківську установу за новою юридичною адресою у м. Сєвєродонецьку, що нині окупований. Активи ПАТ «УКРІНБАНК» були виведені під контроль ПАТ «Укрінком», внаслідок чого розрахунки з кредиторами зупинено, і зараз акціонери винні кредиторам близько 3 млрд грн, а ПАТ «УКРІНКОМ» намагається піти у контрольоване банкрутство.

Автори сюжету мали нагоду запитати безпосередньо у цього представника «Укрінком», що сталось з активами банку і чому їх не вистачило на розрахунки з кредиторами. Але «чомусь» не запитали.

 

Подібна «журналістська» робота, яка кілька років тому уже отримала належну оцінку у вигляді виключення проєкту «Стопкор» з фахової міжнародної організації, мала б бути оцінена і в Україні відповідними фаховими державними органами та органами саморегуляції медіа. Неприпустимо, коли таке беззаперечне надбання суспільства як свобода слова використовується для прикриття зловживань «псевдовикривачів» в інтересах акціонерів банків, що виводяться з ринку.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter